Orechy obsahujú mastné kyseliny, ktoré tvoria primárny zdroj energie pre
srdcové bunky, a vitamín B1 podporujúci svalové funkcie. RÚVZ na
sociálnej sieti priblížil, že podľa viacerých výskumov pravidelná
konzumácia orechov, aspoň za hrsť denne, znižuje riziko infarktu až o
polovicu. Pre ich nízky obsah uhľohydrátov a vysokej nutričnej hodnote
sú podľa Blažovej veľmi prospešné aj pre ľudí trpiacich cukrovkou.
Štúdie u seniorov potvrdili, že pravidelná konzumácia orechov výrazne
prispieva k zlepšeniu pamäte a môže pomáhať v spomalení progresu
Alzheimerovej choroby. Pre obsah esenciálnych mastných kyselín,
lecitínu, fosforu a vitamínu B6 sú podľa RÚVZ výbornou potravou pre
mozog. V orechoch je tiež obsiahnutý vysoký podiel medi, ktorá napomáha
vstrebávaniu železa v čreve a prevencii málokrvnosti.
Orechy podľa odborníkov z RÚVZ zlepšujú aj duševnú výkonnosť a navracajú
rovnováhu nervovej sústavy, preto by ich mali jesť hlavne študenti a
duševne pracujúci ľudia, ktorých trápi depresia, stres a podráždenosť.
Vlašské orechy totiž obsahujú bioaktívne látky, ako sú fytosteroly,
gamatoferol, omega-3 mastné kyseliny a rôzne antioxidačné polyfenoly.
RÚVZ pripomenul, že na orechy možno byť aj alergický. Upozornil, že
pokiaľ má niekto podozrenie na alergiu na orechy, mal by sa ich snažiť
vyvarovať, prípadne sa poradiť s lekárom, ako postupovať ďalej.